El renacimiento de la Bracelona postpandémica (el país) (14/11/2021)

“Depèn de per a qui sigui intel·ligent. Normalment es fa referència a les grans corporacions i a la policia”, defensa la catedràtica de la New York School for Social Research McKenzie Wark, de visita a Barcelona com a ponent de Decidim Fest, organitzat per l’Ajuntament i pel projecte Decidim, sobre a què respon l’adjectiu smart. Segons ella, “és interessant veure com governs i empreses s’han passat tant temps dissenyant tecnologia en cap cas centrada en l’ésser humà i ara volen fer servir aquest llenguatge”. Fa referència a l’humanisme digital, que, mencionat en contextos de negoci, no es pot dissociar del rèdit econòmic. En el seu últim llibre, El capitalismo ha muerto (Holobionte, 2021), defensa l’ascens d’una nova classe dominant, la vectorialista, que no posseeix fàbriques, sinó “un vector al llarg del qual s’emmagatzema i s’utilitza la informació”. Levi veu bé que tant polítics com empreses emprin el concepte humanisme, però avisa que “el sistema, per poder mantenir el seu poder, amb una agenda nova, necessita molt de rentat de cara”. Veu en augment “moltes marques d’ONG i entitats que simplement serveixen per maquillar, amb l’aprovació de drets digitals polítiques, que no ho són” i, en aquest sentit, fa un paral·lelisme amb l’emergència climàtica.